Jídelníček


Pro vaši představu, sdílení našich zkušeností.

PITNÝ REŽIM

Doporučené množství pro 1 osobu na 1 den (strávený v zimě celodenním putováním) je 5-6 litrů tekutin. Přes den budete moci pít jen to, co bude v termosce: budete je tedy potřebovat dvě, nebo jednu velkou, o objemu alespoň 1 litr.

Pitný režim se snažíme dodržovat 1-2 l tekutin ráno, 1-2 l tekutin přes den, 1-2 l večer.

Nejčastěji do termosek vaříme čaj. Doporučujeme:

- instantní čaj na dochucení (výborně sladí, výborně chutná) - nemusím ho přivést do varu

- tang (nebo jiný rozpustný nápoj) - místo čaje či pro dochucení.

- vitamíny - šumáky (čaj dochutí) - důležité pro doplňování minerálů, pokud delší dobu vaříme vodu ze sněhu

Na noc si do termosek uvaříme vodu/čaj proto, abychom ráno měli hned něco teplého po ruce, a navíc máme vodu na lepší roztápění sněhu.

Kvalitní porcované čaje (Teekane, Pickwick....)

1 termoska (1 litr) = 2 sáčky porcovaného čaje

1 lžíce dochucovadla (instantní čaj, tang, citronka...)

Preferujeme příchutě ovocné, mátové, černá čaj....


Káva

Nescafé 3v1 smíchané s Nescafé originál

(předpřipravené, nabalíčkované)

Doporučujeme konzumovat s čokoládou namočenou do horké kávy...


Minerály

Šumivé multivitaminy z lékárny

Magnezium, vitamin C...


Snídaně a večeře - bude probíhat v rámci vařící rodinky. Vařící rodina je rozdělena dle stanů. Efektivní počet jsou 4-6 osob ve vařící skupině.

Tak dojde k nejefektivnějšímu rozdělení váhy jídla a potřeba na vaření. A taková skupina je i schopna se dohodnout na jídelníčku.

SVAČINKY, JÍDLO BĚHEM DNE

Každý z účastníků si svačiny a oběd nese sám. Volíme energeticky vydatné suroviny, nejlépe s nízkým glykemickým indexem.

Typově se může jednat o tyto suroviny:

  • směsi oříšků (mandle, ořechy lískové, vlašské, kešu, slunečnicová semínka, oříšky v čokoládě, jogurtu, karamelu, cukru...)
  • směsi sušeného ovoce (meruňky, ananas, banány, kokos, švestky, rozinky, brusinky, jablka, hrušky...)
  • müsli tyčinky - různé druhy i příchutě (doporučujeme tyčinky Maxinuta, Corny...)
  • sušenky, oplatky (např. Snickers, Margot, sojové řezy, čokoládky, tatranky...)
  • slané müsli (námi upečené), Bakerolls, slané oříšky, slané tyčinky...

Opravdu hodně peněz se dá ušetřit, pokud sušené ovoce a ořechy nakupujete pro celou vařící rodinku po kilech a pak je rozdělíte. Například, 100g tyčka z ovocné drti je vyrobena převážně z datlové pasty a stojí 25-40 Kč, zatímco kilo datlové pasty stojí stovku.

OBĚDY

Vzhledem k faktu, že pro oběd máme notně zkrácený časový prostor (většinou 15 minut), volíme pro obědové menu svačinu výživnějšího rázu, tedy tortilu s něčím. V praxi pak můžeme nahradit těmito kombinacemi:

  • knäckebroty, suchary, rýžové chlebíčky, lisované celozrnné chleby, tortilly... (klasický chleba ne - drolí se, zabírá hodně místa, je těžký a po pár dnech nepoživatelný...) Vyzkoušejte doma nasušit i zbytky vánočky, s čajem z termosky je výborná!
  • salám, anglická slanina, špek, vepřový bok, klobásky, tavený sýr (lepší než tvrdý, ten má tendenci se drolit), hermelín, uzené sýry (parenica, korbačíky, atd.)

Inspirace na obědy

Porce pro 1 osobu


Základ místo pečiva

Celozrnné chleby vakuované (žitné, slunečnicové..., balení po 500 g),

tortilly, arabské chleby, pity

rýžové, pšeničné chlebíčky (polystyreny),

knäckebroty,

krekry (Bakerolls, TUC, Telka,...)

suchary (dietní)...

Na 1 oběd stačí např. 2-3 plátky celozrnného chleba, či 2 tortilly...

Dochucujeme/přikusujeme dle chuti (níže -

k pečivu).


K "pečivu"

klobásky, trvanlivé salámy (Lovecký, Vysočina, Herkules, Poličan)

tavené sýry, hermelín, uzené sýry (parenica, korbáčiky...)

slanina, špek, uzený bok,

máslo

různé pasty (různé příchutě)

Na 1 oběd stačí např. 1 tavený sýr a 2 malé klobásky, či 1/2 hermelínu


Sladká varianta

Polystyrenové chlebíky v čokoládě či jogurtu

Sezamové plátky

Na 1 oběd cca 4 plátky


Mnoho účastníků si ale v pohodě vystačí i s pytlíkem ořechové směsi se sušeným ovocem, ideálně slané a sladké namíchané dohromady.

Vynikající oběd je v termosce nachystaná polévka. Doplní tekutiny a je ideální jako slaná varianta jídla.

A hlavně: malebnost ve všem! Není nad sdílení svých obědů pod laponským sluncem uprostřed zamrzlé divočiny, ochutnávání, vzájemné obdarovávání!

Co vše se dá usušit:

  • zelenina - nahrubo nastrouhaná mrkev, petržel, celer; houby, brokolice, kukuřice, hrášek, řepa, květák, zelí, cibule, česnek, rajče ...
  • ovoce - jablka, hrušky, švestky...
  • bylinky, špenát ...

JAK SE SBALIT, ABY SE NÁM NEPODLOMILA ZÁDA TÍHOU BATOHŮ?

Hodně prostoru i váhy ušetříme tím, že suroviny napočítáme přesně na jednotlivá jídla (tzn. nic se nenese zbytečně, kromě definované rezervy, např. jídla na jeden den navíc).

Zatím se na vždy stalo, že se veze jídlo nazpátek, protože všichni a vždycky přeceňují jeho význam. Vždycky a všichni vaří velké porce, které se pak nesní.

Marek: naše rodinka měla štěstí, že naším food-masterem byla zkušená Šárka, která nakoupila ingredience ve velkém a uspořádala nám balící párty. Namíchali jsme si přesně 80g ovesných kaší různých příchutí na osobu a den a označili si sáčky S1-S11 plus jedna rezervní kdyby se ztratila nebo vylila. Přesně 100 g domácí polévkové směsi pro všechny na den. A přesně 100 g na osobu a den na večeři: pilafy, rizota, kuskusy se sušenými zeleninami všeho druhu a s parmezánem, označené V1-V11, plus jedna rezervní. A jedli jsme si jako králové. Každý si k tomu nabral ze společného nákupu sušené ořechy a ovoce a náklady na nákup jsme si rozdělili. Jedl jsem dva týdny za tři sta korun.

Je dobré si vše přichystat do pevných igelitových sáčku (např. zip-fix na mraženou zeleninu), rozhodně ne do mikrotenu, ten se trhá.

Je zbytečné vozit čaj v papírové krabičce, totéž platí o müsli apod.

ZAKÁZANÁ/NEDOPORUČENÁ ZÓNA

- Cokoli, co obsahuje VODU (při minusových teplotách zmrzne!!).

- Chleba.

- Jakákoli čerstvá zelenina či ovoce (hodně váží a ihned zmrzne).

- Cokoli v konzervě či nedej bože ve skle!

Další informace získáte na Prologu a během naší komunikace.

Vytvořte si webové stránky zdarma!